Gretsch is een Amerikaanse fabrikant van slagwerkinstrumenten, versterkers en gitaren. Het bekendst is de onderneming door zijn drumstellen en vooral elektrische gitaartypen als de White Falcon en de Duo Jet.
Het bedrijf werd in 1883 in een klein winkeltje in Brooklyn opgericht door Friedrich Gretsch, een Duitse immigrant uit Mannheim. Hij begon met het maken van banjo’s, drumstellen en tamboerijnen. De oprichter stierf echter onverwacht in 1895, nog voordat hij zijn bedrijf in bloei had kunnen zien. Zoon Fred Gretsch senior bezorgde de muziekinstrumentenfabriek na de Eerste Wereldoorlog een stevige reputatie in precisie en kwaliteit. In 1942 namen diens zonen Fred jr. en William (‘Bill’, die echter al snel overleed in 1948) het bedrijf over. Na het pensioen van Fred Gretsch jr. werd het bedrijf verkocht aan Baldwin Manufacturing. Dit was geen goede zet, en het leidde er uiteindelijk toe dat de productie van Gretsch begin jaren 80 werd stopgezet.
Aan het einde van de jaren 80 kwam het bedrijf weer terug in de familie Gretsch. In 1989 kocht Fred Gretsch III de naam terug van Baldwin en bouwde het bedrijf opnieuw op. In 2003 kwam opnieuw een grote verandering, toen de productie en distributie van Gretsch gitaren werd verkocht aan Fender.
De gouden tijd van Gretsch begon rond 1955, dankzij de opkomst van de rock-‘n-roll en de definitieve – economische – doorbraak van de muziekindustrie, met in de Verenigde Staten Elvis Presley en in de jaren zestig de Britse explosie met The Beatles en The Rolling Stones. De invloedrijke gitarist en platenproducer Chet Atkins heeft veel bijgedragen aan het Gretsch-succes uit die beginjaren. Later werden deze gitaren ook gebruikt in de rockabilly door Brian Setzer. De melodieuze, wat weemoedig klinkende hollow body-gitaren van Gretsch werden in de muziekscene al wel gebruikt voor de blues, country en jazz. In de jaren vijftig echter begonnen concurrerende gitaarbouwers als het jongere Fender en vooral Gibson (met Les Paul) zich voor verkoopsucces te verzekeren van de steun van gitaristen van faam. Atkins leende midden jaren vijftig zijn naam aan een reeks naderhand beroemd geworden Gretsch-modellen.
Bron WikiPedia